Pij na zdrowie!

Dziś pochylę się nad jednym z moich ulubionych zagadnień – a mianowicie wezmę pod lupę różne rodzaje herbat. Każda z nich ma nieco inne właściwości i znalazła zastosowanie w zapobieganiu/leczeniu innych schorzeń. Starałam się zebrać kluczowe informacje i przedstawić je w skondensowanej formie. A więc… bierzemy kubek w dłonie i czytamy! 🙂

Herbata zielona i biała – będą scharakteryzowane razem, ponieważ ich działanie jest bardzo zbliżone, przy czym herbata biała jest szlachetniejsza i bogatsza w drogocenne składniki odżywcze. Do jej produkcji używane są wysuszone młode pąki i listki z samych szczytów herbacianych gałązek.

Obie herbaty  zawierają dużą ilość silnych antyutleniaczy, dzięki czemu chronią przed nowotworami, zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia się. Zawarta w nich teina pobudza i poprawia sprawność umysłową (zwiększa koncentrację, ułatwia uczenie się). Obie herbaty doskonale działają na układ krążenia – zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych i regulują ciśnienie. Ich właściwości docenią również osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów, ponieważ zwiększają tempo przemiany materii, hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i zmniejszają apetyt.

Sposób parzenia: 3-5 minut w temperaturze 75-85 stopni.

Herbata czarna  otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Wiele osób myśli, że czarna herbata to marne pozostałości po zielonej i czerwonej siostrze. Jest co prawda uboższa w antyoksydanty, ale nie można odmówić jej prozdrowotnych właściwości.

Czarna herbata pobudza i odtruwa organizm, ułatwia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia zęby i ma działanie odkażające – jest niezastąpiona przy zatruciach pokarmowych i grypie żołądkowej.

Sposób parzenia: 2-4 minuty w temperaturze 95-100 stopni.

Herbata czerwona Pu-erh pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji i leżakowania. Ma bardzo charakterystyczny ziemisty zapach i gorzki smak, przez co producenci często dodają do niej aromaty (zazwyczaj cytrusów).

Pu-erh nazywana bywa zabójcą tłuszczu, ponieważ znacząco ogranicza jego wchłanianie w jelitach. Badania prowadzone w paryskiej klinice dowiodły, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę straciło 3,2 kg do 10,8 kg w ciągu miesiąca. Pu-erh działa korzystnie na wątrobę, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i łagodzi skutki spożycia alkoholu. Jest bogata w przeciwutleniacze, działa przeciwbakteryjnie, zwiększa wydolność umysłową i fizyczną.

Sposób parzenia: 3 minuty w temperaturze 95 stopni.

Pomimo wielu korzystnych właściwości wyżej opisanych herbat, powinniśmy zachować umiar w ich spożywaniu*, ponieważ osłabiają wchłanianie żelaza, wypłukują wapń z organizmu i mogą wchodzić w interakcje z lekami.

*Autorka artykułu od 15 lat pije codziennie po jednej filiżance każdej z nich i wyniki badań ma wzorowe 🙂

Rooibos w dosłownym tłumaczeniu oznacza „czerwony krzew”. Występuje jedynie w południowej Afryce i nie udało się go wyhodować na innych terenach, dlatego jego uprawy są mocno ograniczone.

Rooibos jest bogaty w antyutleniacze, dzięki czemu wzmacnia odporność, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźnia procesy starzenia się. Wyrównuje poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, poprawia wykorzystanie glukozy przez mięśnie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym i rozszerzającym oskrzela znalazł zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego (np. astmy). Działa osłonowo w przypadku zgagi i wrzodów żołądka, łagodzi mdłości i bóle brzucha. Zawarty w liściach Rooibosa kwas cynamonowy ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Czerwonokrzew nie zawiera kofeiny, więc nadaje się dla dzieci i można pić go tuż przed snem.

Sposób parzenia: 4-5 minut w temperaturze 95 stopni.

Honeybush (miodokrzew afrykański) – ten młodszy krewniak Rooibosa swą nazwę zawdzięcza przyjemnemu miodowemu aromatowi i słodkawemu smakowi. Rośnie tylko w jednym miejscu na świecie (w okolicach Kapsztadu) i jak dotąd nikomu nie udało się założyć jego plantacji w innym rejonie.

Miodokrzew jest bogaty w przeciwutleniacze, miedź, potas, żelazo i wapń. Doskonale radzi sobie z problemami trawiennymi  i infekcjami (hamuje namnażanie bakterii), działa przeciwkaszlowo i rozkurczająco (nadaje się m.in. do zwalczania bólów menstruacyjnych), pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Jest bogaty w fitoestrogeny, dzięki czemu łagodzi objawy związane z menopauzą. Nie zawiera kofeiny, więc świetnie nadaje się dla dzieci.

Sposób parzenia: 10 minut w temperaturze 100 stopni.

Yerba-mate (ostrokrzew paragwajski) – często mówi się o niej, że jest lepszą alternatywą kawy, ponieważ doskonale pobudza i likwiduje objawy zmęczenia, przy czym nie podrażnia śluzówki żołądka. Liście mate zawierają ponad 200 składników, z czego najbardziej wartościowe są: polifenole (mają właściwości przeciwnowotworowe), ksantyny (działają pobudzająco), saponiny (substancje przeciwzapalne), składniki mineralne i witaminy (A, B1, B2).

Nie powinno się jednak wypijać więcej niż 1-2 filiżanki mate dziennie, ponieważ w naparze znajdują się także policykliczne węglowodory aromatyczne (są to substancje rakotwórcze, zawarte m.in. w dymie tytoniowym).

Sposób parzenia: zalewamy wodą o temperaturze 75-85 stopni, pozwalamy liściom opaść na dno. Kiedy wypijemy napar, możemy kilkakrotnie dolewać gorącej wody.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s